Korisni saveti: Ovih 7 STVARI ni u kom slučaju ne bi trebalo da ostavljate u svom automobilu

Većinu ovih predmeta sigurno povremeno ostavite u svojim kolima, iako to nikakako ne bi trebalo da radite…

Veliki broj stvari koje ostavljate u svojim automobilima može da napravi značajnu štetu u vašem vozilu. Neke od njih reaguju na hladnoću ili na toplotu, a vrelim danima temperatura u vašem automobilu može da skoči i za šest stepeni u roku od 10 minuta i da u njemu bude mnogo toplije nego što je napolju, a to može biti veoma opasno naročito ako unutra ostavite nešto zapaljivo.

Neke stvari mogu biti štetne po osobe koje se voze u automobilu, dok druge mogu da dovedu do stvaranja neprijatnog mirisa u vozilu. Zato nikako ne biste smjeli da ostavljate u njemu, piše Geico.

1) Hrana i piće

Boce vina sa vadičepom mogu napraviti problem u toplom automobilu, dok limenke gaziranih sokova mogu da naprave haos i u toplim i u hladnim automobilima. Čak ni čokoladu ni sladoled ne treba da ostavljate u kolima, jer se lako tope na visokim temperaturama i mogu da naprave ozbiljan nered. Ali ovde nije u pitanju samo dobrobit vašeg automobila, nego i vaša – broj bakterija koje mogu izazvati trovanje udvostručava se na svakih 20 minuta, čak i na sobnoj temperaturi. Zato ne ostavljajte namirnice ili ostatke hrane u toplom automobilu duže od dva sata, a ako je temperatura viša od 32 stepena, onda se potrudite da ne stoje u kolima duže od sat vremena.

2) Boce pod pritiskom

Obratite pažnju na upozorenja na spreju za kosu, dezodoransu, farbi u spreju i sličnim stvarima i vidjećete koja je preporučena temperatura za njihovo čuvanje. Ove boce pod pritiskom su posebno osjetljive, pa ako se čuvaju na temperaturi višoj od preporučene, njihov sadržaj može da se proširi, zbog čega boca može da naprsne ili eksplodira.

3) Krema za sunčanje

Izlaganje pakovanja kreme za sunčanje visokim temperaturama može da skrati njen rok trajanja, a zbog boravka u toplom vozilu ona može da se otvori i da usmrdi cijeli automobil.

4) Upaljači

Upaljači djeluju kao male i bezopasne sprave, ali ako su izloženi visokim temperaturama u automobilu, plin u njima može da se raširi i da izađe napolje, pa da dovede i do požara. Bitno je da ne držite nikakve zapaljive tečnosti u svojim kolima, naročito ne ljeti.

5) Plastične flaše

Osim što flaša može da ojača zrake sunca i zapali sjedište, problem je što se njenim zagrevanjem oslobađa i bisfenol A, potencijalno štetno jedinjenje koje se nalazi u većini plastičnih predmeta. On se nalazi u plastici u koju se pakuje hrana, ali u malim količinama, dok na visokim temperaturama u automobilu može da bude posebno štetan kad se u vazduh oslobode veće količine ovog jedinjenja.

6) Baterije

Proizvođači baterija preporučuju korisnicima da ih ne ostavljaju na visokim temperaturama, jer to ne samo da može oslabiti njihovu snagu, nego se može desiti i da njihov sadržaj iscuri i da napuknu. To može biti loše za unutaršnjost vašeg automobila, jer je kisjelina koju baterije ispuštaju opasna kada se udahne i izaziva koroziju.

7) Mobilni telefon

Električnim uređajima nije mjesto u vašem automobilu, posebno ne telefonu, pa ako mobilni već niste ostavili kod kuće, nemojte ga ostavljati ni u kolima, na šta mnogi proizvođači upozoravaju. On se može ugasiti zbog toplote u njemu ili pretrpjeti ošetećenje čije posledice će se ispoljiti odmah ili posle nekog vremena.