Kako produžiti trajanje baterije na telefonu? Dovoljno je da uključite ovu opciju

Kada je Android 9.0 Pie objavljen 2018. godine, Google je ukazao na to da rad na mobilnom telefonu u „tamnijem“ načinu produžava vijek trajanja baterije.

Izlaskom Androida 10 u 2019., Google je dodao „tamnu temu“ (dark mode) i omogućio programerima integrisati ovu opciju u svoje aplikacije.

Zašto? Zato što sav bijeli, prazni prostor na ekranu vašeg mobitlnog telefona zahtijeva više energije i dodatno troši bateriju. Ako uključite crnu pozadinu, time ćete štedjeti energiju baterije.

Takođe, korištenje crne pozadine ima i potencijalne zdravstvene koristi, jer neka istraživanja pokazuju da ovaj režim rada omogućava manje naprezanje očiju, posebno kada je u okruženju slabo osvjetljenje, navodi Cnet. Zato podsjećamo na ovu opciju one koji ju do sada nisu probali.

Kako aktivirati crnu pozadinu ekrana?

Postupak opisan dalje u tekstu može se razlikovati zavisno od uređaja koji koristite. Ipak, riječ je o osnovnim koracima koje trebate učiniti, te ne bi trebalo biti teško.

Otvorite opciju Postavke (Settings) i izaberite Ekran (Display). Ovdje pronađite opciju „dark theme“ i pomaknite prekidač na poziciju Uključeno (On).

I to je to.

Ako imate problem pronaći ovu opciju, koristite pretragu na svom mobilnom utipkavajući neki od ovih pojmova: „dark theme“, „dark mode“ ili „night theme“.

Nakon što ste ovu opciju aktivirali, pozadina će se promijeniti iz bijele u crnu boju.

U ovom načinu, sastavne i neke druge aplikacije, kao što su Gmail ili Messages, koje su ažurirane podržavati „dark mode“, automatski će promijeniti svoj izgled na osnovi novih postavki sustava. Neke aplikacije to neće učiniti automatski, već će vas pitati želite li ovu promjenu ili ne.