Dovoljno je da ih jedete povremeno: 5 namirnica koje ČISTE krvne sudove od holesterola

Svi znamo da stres i brza hrana stvaraju holesterol koji je u stanju da nas ubije. Ali malo ko zna koja hrana čisti krvne sudove kao metla.

Svi znamo kako holesterol može da našteti našem tijelu, ali malo nas je svjesno kako telo može brzo da se regeneriše. Dovoljno je da povedete računa o načinu života, a pogotovo o izhrani.

Tajna je dvije stvari: vježbanje i promjena ishrane.

Postoji čak pet namirnica koje uspješno čiste krvne sudove:

1. Morske alge

Pune su minerala, proteina, karotenoida i antioksidanasa. To je sve što je našem organizmu potreno da bi održao dobru funkciju cijelog tijela. Alge pomažu u snižavanju krvnog pritiska i čišćenju krvnih sudova.

2. Plava riba: tuna ili losos

Masnoća iz plave ribe sadrži aminokiseline sa nevjerovatno korisnim svojstvima. Riječ je naravno o omega 3 masnim kiselinama, koje pomažu pri balansiranju nivoa holesterola i triglicerida u krvi.

3. Ovsena kaša

Ovsena kaša za doručak će nam dati energiju potrebnu da bismo izdržali do ručka. Ona će ubrzati i normalizovati metabolizam, a pored toga sadrži vlakna koja smanjuju sposobnost holesterola da se „prilijepi“ za zidove arterija.

4. Soja

Izoflavoni, koji su dio njegovog nutritivnog sastava, značajno smanjuju holesterol u krvi i triglicerida.

5. Paradajz

Ako želite zdravo srce, kada je sezona – jedite paradajz. Ovo voće bogato je likopenom, snažan je antioksidans. Najbolja stvar vezana za paradajz je njegova svestranost: možete ga jesti kao salatu, u supi ili čorbi, ali i zapečen u rerni sa paprikom i plavim patlidžanom.